Blog navigation

Laatste berichten

Verven over behang: do’s en don’ts

 

Je bent stilaan uitgekeken op dat behang tegen de muur en vindt het tijd voor iets anders. Waarom geen likje verf over het oude behang? Kan, maar om zomaar de verfpot te nemen en te beginnen verven is geen goed idee. Niet elke behangsoort is namelijk geschikt om overheen te verven. Als jouw behang tot die soort behoort, moet je het behang eerst verwijderen voor je begint te verven. ‘Hoe kan ik nu weten welk soort behang er tegen mijn muur hangt?’, we horen het je al denken. Geen zorgen! In deze blog leggen we je uit hoe je kan testen of jouw behang geschikt is om overheen te verven. Ook geven we je enkele tips & tricks over hoe je het mooiste resultaat kan bereiken als je gaat verven over je behang.

Eerst testen, dan pas verven

Vinylbehang en afwasbaar behang zijn twee behangsoorten die je niet kan overschilderen. Bij vinylbehang zal de verf het behang week maken, waardoor er bobbels ontstaan en het behang zelfs kan loskomen van de muur. Bij afwasbaar behang gaat de verf juist niet goed genoeg op het behang blijven plakken. Dit omdat dit soort behang een beschermende laminaatlaag bevat die het behang beschermt tegen vocht en vuil. Vliesbehang – zoals het behang en fotobehang van Foto4art - glasvezelbehang en papierbehang kan je wél gewoon met muurverf overschilderen. Toch raden we aan om ook bij deze behangsoorten eerst een kleine test te doen voor je begint te verven. Dit om te checken of het behang goed vastzit. Hoe je dat doet, lees je hieronder.


Ook interessant: Woontrend: japans behang


oe test ik of het behang goed vast zit en overschilderbaar is?

Testen of jouw behang goed vast zit en geschikt is om overheen te verven, is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een spons. Maak de spons goed nat, druk deze stevig tegen het behang aan - best in één van de hoeken van het behang – en hou dit enkele minuten vol. Wordt het behang week of plakkerig of komt het zelfs los van de muur? Dan is jouw behang niet overschilderbaar en moet je het van de muur halen voor je begint te verven. Gelukkig is dat niet zo moeilijk als het lijkt. Check deze blog maar eens: Behang verwijderen in 5 simpele stappen. Komt het behang niet los? En zie je geen bobbels onder het behang verschijnen? Dan is jouw behang geslaagd voor de test en kan je er met een gerust hart overheen gaan verven.

Verven over behang: voorbereidingen voor een mooi resultaat

Blijft jouw behang na de test met de natte spons mooi tegen de muur hangen, dan kan je zonder problemen je behang verven. Als je daarbij de volgende voorbereidingen treft, kan er zeker niets misgaan. De eerste stap is alles beschermen. Gebruik een plastic zeil om de vloer en meubels af te dekken en plak het nodige af met schildertape: stopcontacten, lichtknoppen, plinten en de randen met andere muren. De volgende stap is ervoor zorgen dat de muur proper en egaal is. Zie je ergens een gat? Vul en schuur deze op. Losse behangrandjes plak je terug vast. Maak het hele oppervlak proper en stofvrij, door de muur te ontvetten met wat verfreiniger en een vochtige doek. Als laatste stap breng je een laag primer aan op de muur. Hierdoor voorkom je dat de verf in het behang gezogen wordt en dat je meerdere verflagen moet aanbrengen voor een mooi resultaat. Is de laag primer helemaal droog, dan kan je beginnen met het verven van het behang.

Je muren in een nieuw jasje: verven of toch opnieuw behang?

Verven over behang lijkt een snelle en eenvoudige oplossing om je muren in een nieuw jasje te steken. Helaas moet je een goed geverfde kamer al snel binnen drie tot vijf jaar opnieuw verven. Behang van goede kwaliteit is iets minder goedkoop dat verf, maar gaat makkelijk 10 jaar mee. Behangen met vliesbehang of fotobehang op maat is trouwens heel erg simpel. Gewoon de muur insmeren met vliesbehanglijm en behangen maar. Bovendien kan je met behang of fotobehang ook een stuk meer sfeer en persoonlijkheid aan de kamer geeft dan met verf. Wat dacht je bijvoorbeeld van prachtig fotobehang met dieren zoals een olifant of een pauw, of fotobehang met bergen om de kamer een schitterend landschap te geven? Maar ook met behang met een patroon kan je een sfeervol effect creëren. Neem maar eens een kijkje naar onze behang bestsellers. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Nog meer inspiratie: Zwart-wit fotobehang voor een interieur met klasse


Fotobehang Mistig berglandschap

Toch liever je muren een nieuwe look geven met behang of fotobehang in plaats van verf? Een uitstekende keuze! Struin door onze website en laat je inspireren door de vele mogelijkheden. Geen idee waar je moet beginnen? Klik op de knop hieronder om onze behangcollecties per stijl te bekijken en vind het behang dat perfect aansluit bij jouw favoriete woonstijl.

SHOP BEHANG STIJLEN PATRONEN