Blog navigation

Laatste berichten

Keuken achterwand opmeten: zo doe je dat

 

Een keuken achterwand is dé manier om je keuken een persoonlijke touch te geven. Daarnaast is het een praktische aanwinst. De muur boven het aanrecht kan door koken snel vies worden, en een keuken achterwand beschermt deze muur tegen kookspetters en ander vuil. Stijlvol én praktisch dus! Omdat elke keuken anders is, maken we jouw keuken achterwand tot op de 0,1 cm precies op maat. Stel, je bent zo geïnspireerd geraakt door al die mooie keuken foto achterwanden op onze website dat je er eentje wil bestellen. Maar dan komen de twijfels: hoe groot moet mijn keuken foto achterwand of plexiglas foto achterwand zijn? Welke maten moet ik doorgeven om zeker te zijn dat de keuken achterwand goed zal passen? We leggen het je graag uit met behulp van een eenvoudig stappenplan. Als je er even tijd voor neemt, is het helemaal niet zo moeilijk!


Ook interessant: 5 redenen om te kiezen voor een glazen foto achterwand in de keuken


Voorbereiding: de grootte van je keuken achterwand kiezen

Vooraleer je de maten van je nieuwe keuken achterwand kan nemen, moet je eerst beslissen hoe groot je keuken achterwand moet zijn. Hiervoor kan je jezelf de volgende vraag stellen: welk stuk van de muur wil ik beschermen? Als je denkt dat je enkel spetters gaat maken rondom je kookvuur, dan is een kleine keuken achterwand boven het kookvuur voldoende. Als je zeker wil zijn dat de volledige keukenmuur wordt beschermd tegen viezigheid, dan kies je best een grote keuken achterwand die over de hele lengte van het aanrecht gaat en tot de dampkap reikt. Op die manier kan je zonder zorgen koken, vetspetters maken, de mixer gebruiken, enzovoort. Want je weet dat je alles dat op je keuken achterwand terecht komt, gemakkelijk weer kan schoonmaken.

Glazen achterwanden Close-up van rijpe gouden tarwe met vintage effect, wolken en lucht - Harvest Time Concept

Glazen achterwanden Lavendel in bloemenveld breed panoramisch uitzicht


Bekijk zeker ook: Inspiraties Spatwand


Je keuken achterwand opmeten: stap 1

Als je hebt besloten hoe groot je keuken achterwand moet zijn, kan je beginnen meten. Pak een blad papier en maak een schets van de keukenmuur en de plek waar de keuken achterwand moet komen. Dit hoeft geef professionele tekening te zijn, een eenvoudig plannetje is voldoende. Het belangrijkste is dat alle maten er achteraf duidelijk op staan. Deze tekening kan je er tijdens het opmeten telkens opnieuw bij pakken om alle maten te noteren. Achteraf maak je een foto van de tekening en mail je die naar ons door, zodat we alle maten hebben. Dan is het nu tijd voor het echte werk. Pak je meetlint en je plannetje erbij, en we gaan aan de slag!

Je keuken achterwand opmeten: stap 2

Begin met het meten van de totale breedte van de plek waar de keuken achterwand moet komen, tot op de 0,1 cm nauwkeurig. Als de keuken achterwand zo breed moet zijn als de volledige breedte van je keukenmuur, meet dan de breedte van de keukenmuur op verschillende hoogtes. Het zou namelijk kunnen dat je muur niet op alle plekken even breed is, ook al lijkt het van wel. Onthou de afmeting van de kleinste totale breedte die je hebt gemeten (in het voorbeeld dat je hieronder ziet, is dat 160,4 cm). Trek daar vervolgens 0,4 cm af: dit is de maat die je moet hebben, schrijf die op je plannetje. In het voorbeeld plannetje is dat 160 cm.

Waarom noteren we niet de werkelijke breedte maar trekken we er 0,4 cm af? Omdat het verstandig is om wat speling te voorzien. Op die manier ben je altijd zeker dat je keuken achterwand past en niet te groot zal zijn. Als je achteraf ziet dat er ergens toch te veel speelruimte is, kan je die ruimte gemakkelijk opvullen met hittebestendige siliconekit. Op basis van onze ervaring adviseren weten we dat een marge van 0,4 cm ruim voldoende is.

Nu heb je de totale breedte van je nieuwe keuken achterwand. Het kan zijn dat je keuken achterwand niet op alle plekken even breed moet zijn, bijvoorbeeld door de dampkap die hoger komt dan de keukenkastjes. Op die plek moet de keuken achterwand een afwijkende breedte krijgen. Ook deze moet je op het plannetje noteren. Meet elke afwijkende breedte die nodig is tot op de 0,1 cm nauwkeurig en noteer deze op het plannetje. Van deze maten hoef je geen 0,4 cm af te trekken. In het voorbeeld plannetje zie je één afwijkende breedte van 80 cm.

Je keuken achterwand opmeten: stap 3

Ga daarna verder met het meten van de totale hoogte van de plek waar de keuken achterwand moet komen, ook tot op de 0,1 cm precies. Als de keuken achterwand tot aan de keukenkastjes of de dampkap komt, meet dan de hoogte van de keukenmuur op verschillende plaatsen. Neem de kleinste maat en trek daar 0,4 cm af. Dit is de maat die je moet hebben: schrijf die op je plannetje. Nu heb je de totale hoogte van je keuken achterwand. In het voorbeeld hieronder is de maat van de kleinste hoogte 70,4 cm. Op het plan schrijven we dus 70 cm.

Moet je keuken achterwand op bepaalde plekken een afwijkende hoogte krijgen? Ook deze moet je op het plannetje noteren. Meet elke afwijkende hoogte tot op de 0,1 cm nauwkeurig en noteer deze op het plannetje. Van deze maten hoef je geen 0,4 cm af te trekken. In het voorbeeld plannetje zie je twee afwijkende hoogtes, beiden van 50 cm.

Je keuken achterwand opmeten: stap 4

Zijn er stopcontacten in de muur waar je keuken achterwand moet komen? Geen probleem! Noteer de juiste maten op je plannetje en wij zorgen voor de nodige uitsparingen in je keuken achterwand, zodat je deze over je stopcontacten heen kan plaatsen. Hoe moet je deze opmeten? Om te beginnen: verwijder de afdekplaten van de stopcontacten, zodat je de inbouwdozen van het stopcontact ziet.

Glazen achterwanden verse kruiden op houten achtergrond met ruimte voor tekst

Als je vierkante stopcontacten hebt: meet eerst de hoogte en breedte van elk stopcontact en noteer deze op je plannetje. Meet erna de afstanden van elke zijkant van ieder stopcontact tot de zijkant van de achterwand en noteer deze maten op je plannetje. In het voorbeeld hieronder is dat 30 cm, 20 cm, 15 cm, 10 cm en 5 cm. Tot slot: zijn er meerdere stopcontacten die niet vlak naast elkaar liggen? Meet dan de afstand tussen deze stopcontacten. Ook deze afstand noteer je op je plannetje. In het voorbeeld plannetje hieronder is dat 70 cm.

Als je ronde stopcontacten hebt, dan maken we ronde uitsparingen. De juiste maten nemen bij ronde stopcontacten doe je zo: meet eerst de diameter van elk stopcontact en noteer deze op je plannetje. Meet erna de afstanden van het middelpunt van ieder stopcontact tot de zijkanten van de achterwand en noteer deze maten op je plannetje. Tot slot: zijn er stopcontacten die naast elkaar liggen op een afstand van 2 cm of meer? Meet dan de afstand tussen het middelpunt van het ene stopcontact en het middelpunt van het andere stopcontact, zoals je kan zien in de laatste afbeelding. Doe dit voor alle stopcontacten die minstens 2 cm van elkaar liggen. Schrijf alle maten op het plannetje.

Je keuken achterwand op maat bestellen: stap 1

Is je plannetje klaar en heb je alle maten genoteerd? Mooi, dan kan je bestellen! Neem rustig een kijkje op onze website en bekijk de prachtige foto’s en patronen die je stuk voor stuk op een plexiglas foto achterwand of keuken foto achterwand op maat kan laten printen. Heb je een foto of patroon gevonden die bij jouw keuken past? Klik dan op de afbeelding. Een nieuwe pagina verschijnt.

Goed om te weten: een plexiglas foto achterwand is gemaakt van plexiglas. Plexiglas is niet hittebestendig en kan je niet achter een gasfornuis plaatsen, maar wel achter andere soorten kookplaten zoals een elektrische, keramische of inductiekookplaat. Een keuken foto achterwand is een glazen achterwand, gemaakt van hittebestendig glas. Dit glas is bestand tegen temperaturen tot 200°C en kan je achter alle soorten kookplaten plaatsen, ook achter een gasfornuis. Bij een gasfornuis raden we wel aan een strook vuurbestendig materiaal op de keuken achterwand aan te brengen, zoals inox. Dit omdat het glas niet bestand is tegen rechtstreeks contact met de gasvlam. Met andere woorden: heb je een gasfornuis, ga dan voor een glazen keuken foto achterwand en kleef een strook vuurbestendig materiaal op de zijde van de achterwand die rechtstreeks aansluit aan het aanrechtblad.

Je keuken achterwand op maat bestellen: stap 2

Bij stap 2 op de nieuwe pagina voer je de juiste afmetingen in. De eerste afmeting die je ingeeft is de maat van de totale breedte van je keuken achterwand. In het voorbeeld plannetje is dat 160 cm. De tweede afmeting is de maat van de totale hoogte van je keuken achterwand. In het voorbeeld plannetje is dat 70 cm.

Opgelet: bij grote afmetingen zal je nieuwe keuken achterwand niet uit één stuk bestaan, maar uit verschillende gelijke delen die je tijdens het monteren mooi naast elkaar kan plaatsen. Als dat het geval is bij de keuken achterwand die jij wil bestellen, dan zal je een extra stippellijn zien verschijnen in de voorbeeldfoto. In het voorbeeld hieronder zie je dat bij een afmeting van 200 cm breed, de keuken achterwand in twee gelijke delen van 100 cm wordt verdeeld. Neem ook de maten van deze aparte delen op in je plannetje.

Je keuken achterwand op maat bestellen: stap 3

Bij stap 3 kies je in hoeveel uitsparingen je nodig hebt. Het aantal uitsparingen dat je moet aanduiden, is afhankelijk van het aantal stopcontacten dat je hebt en de afstand tussen de stopcontacten. Voor elk stopcontact dat minstens 2 cm van elkaar af ligt, kunnen we een aparte uitsparing maken. Liggen meerdere vierkante stopcontacten op minder dan 2 cm naast elkaar? Dan maken we voor deze stopcontacten één rechthoekige uitsparing. Liggen meerdere ronde stopcontacten op minder dan 2 cm naast elkaar? Dan maken we voor deze stopcontacten één ovale uitsparing. In het voorbeeld hieronder, betekent dat dat er in totaal 2 uitsparingen nodig zijn.

Je keuken achterwand op maat bestellen: stap 4

Voeg je nieuwe achterwand in de juiste maten toe aan je winkelmandje en klik op afrekenen om je bestelling af te ronden. Bezorg ons het plannetje met de exacte afmetingen per email via [email protected]. Wij gaan onmiddellijk aan de slag en bezorgen je achterwand binnen 4 weken bij jouw thuis!

Heb je na het lezen van deze blog toch nog twijfels om zelf aan de slag te gaan met het opmeten van je nieuwe keuken achterwand? Contacteer ons en we helpen je graag verder. Is het je toch allemaal wat te technisch en laat je de opmeting liever over aan een professioneel team? Dan kan je er ook voor kiezen om ons team tot bij jou thuis te laten komen om jouw keuken achterwand op te meten en eventueel ook te plaatsen. Neem gerust een kijkje op de pagina professionele opmeting en plaatsing van achterwanden voor meer info.

Klik op de knop hieronder en bestel jouw keuken achterwand op maat vandaag nog!

KEUKEN FOTO ACHTERWAND